keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Seuraavan polun äärellä

Mitäs elämää se sellainen on joka ei silloin tällöin kirpaise ja karvaasti? 

Lähes tasan vuosi oli kulunut leikkauksesta josta alkoi ensimmäinen hoitopolkuni, ja astelin epävarmana mutta hymyillen lääkärin vastaanotolle kuulemaan vihdoin vastauksia. Nuorehko, erikoistuva lääkäri ei edes pystynyt katsomaan silmiin kertoessaan 'kuvausten tulokset ovat tulleet, ja täällä on metastaaseihin sopivia muutoksia...'. PAM. Tieto taisi rekisteröityä nopeammin viereisellä penkillä istuvalle Rakkaimmalle, jonka kyyneleet tulivat esiin ehkä nanosekuntia omiani aiemmin.

Sain vastauksen siihen miksi selkäni ja lonkkani olivat kipuilleet jatkuvasti enemmän loppukesästä lähtien, ja samalla sain vastauksen siihen pystyikö tähänkään varautumaan ennalta? Ei. Tottakai tiesin että tämä mahdollisuus oli ollut alusta lähtien, Pelosta oli tullut niin läheinen tuttavuus että aika-ajoin jo unohdin sen olemassaolon ja vakavuuden. Nyt se iski painavalla lekalla päin naamaa ja nauroi räkäisesti päälle: ''Luulitko tosiaan että tämä oli tässä? Luulitko että tosiaan riittää kun asennoituu oikein ja muistaa kivasti kuntoilla koko loppuelämän ajan?''

Etäpesäkkeitä on mm. useammassa eri kohtaa nikamissa, muualla luustossa, rintarangassa ja maksassa. Jos kaikki muutenkin pelottaa tarpeeksi paljon, ei pelkoa vähennä se tieto että kaikki ne ovat ilmestyneet viime helmikuun puhtaiden TT-kuvien jälkeen.

Olen itkenyt diagnoosista lähtien niin että nestehukka on lähellä, olen kiroillut mielessäni jokaisen osaamani voimasanan ja romahtanut kymmeniä kertoja päivässä. Ehkä kroppakaan ei enää jaksanut äkillistä stressiryöppyä, sillä käväisin kolmen päivän visiitillä sairaalassa äkillisen kovan kuumeen ja hengitystieinfektio-epäilyn vuoksi. Noina kolmena päivänä ikävöin joka solullani kotiin tärkeimpien luokse, olin valmis lähtemään tippaletkuineen päivineen elleivät olisi lopulta laskeneet pois kun lupasin jatkaa seurantaa kotoa käsin.

Sairaalassa ollessani tajusin myös jotakin tärkeää; vielä ei suinkaan ole aika luovuttaa. Vaikka yksikään päivä ei ole kivuton vaan säryt kulkevat inhottavasti muistuttamassa vihollisesta joka hiipii pitkin kehoani, tiedän että henki kulkee vielä. Aika on taas askel kerrallaan nousta tuota vihollista vastaan, tehdä kaikkensa sen nujertamiseksi ja samalla muistaa elää joka solulla niin ettei yksikään hetki ole turhaa.

Eilen pääsin tapaamaan onkologiani ja kuulemaan hoitosuunnitelman. Se itsessään antoi taas syyn nostaa pään pystyyn, periksi ei anneta. Hoito tulee käymään voimille, mutta se on ainoa vaihtoehto. 

Jos ei ota omaa ahdistustaan huomioon, on vaikempien asioiden joukossa ehdottomasti lähimmille ihmisille kertominen. Se ettei itse meinaa pysyä koossa asiaa miettiessään, korostuu kymmenkertaiseksi kun siitä puhuu toisille. Näet silmissään sen saman pelon johon itse yrität vielä tottua, näet surun ja epätoivon.

Tiedän itse niin kovin paljon enemmän, tiedän mitä tämä voi raadollisimmillaan olla ja tiedän että asiat voivat mennä myös hyvin. Nyt vain tuntuu niin typerältä vakuuttaa 'älä huoli, kaikki järjestyy' kun ei siihen kovin montaa hetkeä päivässä itsekään usko. Pitää uskoa toki, muutakaan ei voi.

Uskallatko vielä pysyä mukana?

- Terhi

17 kommenttia:

  1. Elämä ei oo reilua :( vaan se se on otettava vastaan mikä tulee ja taisteltava! Pelko ja ahdistus on varmasti suuri... ei sitä varmasti kukaan muu voi käsittääkkään täysin. Ehdottomasti pysyn mukana ja tukenasi, minkä vain pystyn.

    VastaaPoista
  2. Minä pysyn täällä taustalla mukana *hali*

    Anonyymi Anni

    VastaaPoista
  3. Olen niin pahoillani. Voimia sinulle, en osaa oikein muuta sanoa.

    -lukijasi-

    VastaaPoista
  4. Olen niin pahoillani. Voimia sinulle, en osaa oikein muuta sanoa.

    -lukijasi-

    VastaaPoista
  5. Voi Kökkö Terhi, missä suossa kuljet... Voimia ja jaksuja <3<3<3

    Sattumalta juuri blogisi löysin ja melko pysähdyttävää tekstiä sain lukea. Hiljaiseksi vetää. Pysyn mukana ja tukenasi, (edelleen).

    t, Kati

    VastaaPoista
  6. Täällä ollaan. Periksi ei saa antaa eikä toivoa menettää, vaikka rankkaa on ja pelko mukana matkassa koko ajan. <3

    VastaaPoista
  7. En nyt osaa sanoa muuta kuin, että mukana pysytään. Iso halaus sinulle.

    VastaaPoista
  8. En osaa sanoin kuvailla miten pahalta puolestasi tuntuu. Täytynee lukea blogia tarkemmin, varmaan oletkin kertonut minkä ikäisenä sairastuit ja löysitkö patin itse tutkimalla. Olisi kiva myös tietää minkä tyyppinen syöpäsi on ja onko suvussasi paljon rintasyöpää. Joissain hormoniperäisissä rintasyövissähän naisen omat hormonit ikäänkuin ruokkivat syöpäsoluja.

    Toinen asia mikä maallikkona tulee mieleen on se, että jos helmikuussa kuvasi olivat puhtaat niin miksi vasta nyt on jatkokuvaus. Eli miksi tilanteessasi ei tehdä kuvauksia vaikka kerran kuussa. Toisaalta en yhtään tiedä olisiko sekään auttanut. Mutta tsemppiä kovasti!

    VastaaPoista
  9. Kiitos aivan kaikille, jokaisen taustatuki on korvaamaton.

    Ihan tarkkoja yksityiskohtia en sairaudestani tahdo jakaa näin julkiseksi, mutta vastaan toki kun kysytään :)

    Ensimmäinen diagnoosi tehtiin syksyllä 2012, löysin itse patin sattumalta. Kyse oli hormonipositiivisesta ärhäkkäästä kasvaimesta, joten leikkauksen lisäksi sain sytostaattien ja sädehoidon jälkeen antiestrogeenilääkityksen.

    Koska levinneisyystutkimukset ennen ja jälkeen hoitoja olivat puhtaat, ei ollut tarvetta tiheämpään seurantaan. Ihan voimassaolevan hoitosuosituksen mukaisesti minunlaisessa tapauksessa ensimmäinen seuranta olisi ollut aikaisintaan vuoden kuluttua ensimmäisestä leikkauksesta. Laajat kuvaukset ovat itsessäänkin rasite elimistölle joten niitä ei siksikään tehdä turhaan.

    Kovat kipuilut loppukesässä saivat minut kuitenkin etsimään apua. Onneksi suht pian kohdalle osui lääkäri joka lähti ajamaan asiaa että sain kunnon tutkimukset. Näissä sitten koko totuus nykytilanteesta paljastui.

    Vastaan mielelläni jos kysymyksiä herää lisää, vaikka noin muuten olen blogiani kirjoitellut enemmän ajatus- kuin informaatiokantilta.

    VastaaPoista
  10. Kiitos vastauksestasi. Mietin juuri lähinnä sitä, että usein jos nuori ihminen sairastuu aggressiiviseen syöpään niin tutkitaan geenivirheitä ja suvun sairauksia tms eli periytyvyyttä. Koska sitten tällaisen ihmisen lapselle voi myös olla kohonnut riski sairastua.

    VastaaPoista
  11. Olet oikeassa, minullekin tehtiin kyseiset geenitutkimukset joista itse asiassa olen saamassa tulokset lähiviikkoina. Vaikka minulta ei kyseistä geenivirhettä löytyisikään, ei silti voi olla varma etteikö tauti olisi siirtynyt eteenpäin sillä virheellisiä geenejä tiedetään vasta niin vähän.

    Olin sairastuessani 30-vuotias, suvussani ei ole syöpää. Sain siis tämän 'aivan puskista', mutta syitä on turha miettiä sen syvällisemmin.

    VastaaPoista
  12. Minäkin olen ihan täpöllä mukana, näin vertaissiskona tilanteesi koskettaa kyllä rajusti. Voimia! <3

    VastaaPoista
  13. Saman järkytyksen edessä olin itsekin syyskuun alussa. Mulla uusi leikatun puolen keuhkopusiin ja toisen puolen kainalon ja solisluun imusolmukkeisiin. Ihan kauhea sokkihan tällainen on vaikka se mahdollisuus on koko ajan ollut mielessä.
    Tilanteen hyväksyminen on varmasti vaikeaa, mutta jotenkinhan tämän kanssa vaan on opittava elämään. Iloa pienistä asioista. Päivä kerrallaan. Jos jotain haluaa tehdä niin, jos se on mahdollista niin se kannattaa tehdä heti. Ja nyt on hyvä hetki olla hieman itsekäskin ja tehdä asiat ihan niin kuin itsestä parhaalta tuntuu. Näillä ajatuksilla mä yritän nyt päästä eteen päin.
    Tuki läheisiltä vertaisilta on varmasti myös tärkeää. Mahdollisimman hyvää voinita sulle!
    Mä kirjoitan kanssa blogia: http://dgc509.blogspot.fi/
    Ja jos sua ei haittaa niin laitan sun blogin linkkilistalleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Adelhaid, kiitos tuestasi. Tutustun mielelläni blogiisi, ja ilman muuta saat lisätä omani listallesi.

      Päivä kerrallaan, pienistä asioista iloa, aivan niin kuin sanoit. Mahdollisimman kaunista syksyä ja hyvää vointia sinullekin!

      Poista
  14. Moi,
    olen tosi pahoillani tuloksista.
    Olen hiljaisena seuraajana lukenut blogiasi jo jonkin aikaa, mutta nyt on aivan pakko lähettä sinulle voimahalauksia!!!
    Miksi sitä on niin ujo ottaa yhteyksiä...
    Itse odottelen parhaillani biopsia tuloksia mitä löytyy...
    Voimia, olet rohkea ja upea nainen!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi ja tuestasi. Rohkeasti vain ottamaan yhteyttä, jokainen pienikin viesti antaa toivoa siitä ettei asian kanssa todellakaan ole yksin. Voimia sinullekin tulosten odotteluun, olkoot ne mahdollisimman harmittomia!

      Poista